I FN:s vetenskapliga panels (IPBES) senaste rapport har man gjort en omfattande sammanställning av läget för jordens natur. FN-rapporten utvärderar biologisk mångfald och ekosystem, och dess betydelse för oss människor. Den visar att biologisk mångfald är viktig för att klara övriga Globala hållbarhetsmål, men att den ofta glöms bort. I rapporten har man bland annat konstaterat att det finns 85 % mindre våtmarker idag jämfört med år 1700, att 66 % av havsmiljöerna är allvarligt påverkade och att upp till en miljon arter hotas av utrotning.
Även den svenska naturen har genomgått stora förändringar de senaste århundradena och därmed har många arter och naturtyper drabbats hårt. Vissa har försvunnit helt medan andra fortfarande finns kvar men i mycket mindre populationer och i naturtypernas fall i mycket mindre omfattning. Att arter kommer och går är ett naturligt förlopp i naturen men då arter med sin huvudsakliga utbredning i vår natur försvinner är det ofta en indikation på förändringen i vårt jordbruk, i våra skogar eller i våra hav går åt fel håll.
Naturgruppens verksamhet bidrar också till några av Sveriges miljömål:
Myllrande våtmarker – Våtmarkernas ekologiska och vattenhushållande funktion i landskapet ska bibehållas och värdefulla våtmarker bevaras för framtiden.
Levande skogar – Skogens och skogsmarkens värde för biologisk produktion ska skyddas samtidigt som den biologiska mångfalden bevaras samt kulturmiljövärden och sociala värden värnas.
God bebyggd miljö – Städer, tätorter och annan bebyggd miljö ska utgöra en god och hälsosam livsmiljö samt medverka till en god regional och global miljö. Natur- och kulturvärden ska tas till vara och utvecklas. Byggnader och anläggningar ska lokaliseras och utformas på ett miljöanpassat sätt och så att en långsiktigt god hushållning med mark, vatten och andra resurser främjas.
Ett rikt växt- och djurliv – Den biologiska mångfalden ska bevaras och nyttjas på ett hållbart sätt, för nuvarande och framtida generationer. Arternas livsmiljöer och ekosystemen samt deras funktioner och processer ska värnas. Arter ska kunna fortleva i långsiktigt livskraftiga bestånd med tillräcklig genetisk variation. Människor ska ha tillgång till en god natur- och kulturmiljö med rik biologisk mångfald, som grund för hälsa, livskvalitet och välfärd.