På Naturgruppen jobbar vi med fokus på naturvård och ökad biologisk mångfald. Till vår hjälp har vi våra duktiga naturvårdare, bufflarna, korna och fåren.
Betande djur gör landskapet rikt på värdefulla växter, insekter och fåglar. De betande djuren sprider dessutom runt frön och trampar upp bar jord där nya frön kan gro. Deras gödsel ger också mat och livsrum för många insekter som bryter ner gödseln. Detta är värdefullt i sig, men betet bidrar även till viktiga funktioner som gör naturen mer robust. Det är en viktig faktor för att vi i framtiden ska klara av klimatförändringar med extremare väder.
På Naturgruppen har vi olika betesdjur alla med sina olika specialiteter. Det gör dem lämpade att beta i olika naturtyper och där bidra till ökad mångfald och trivsel. Vi har också svenska lantraser för att bidra till denna unika kulturskatt och viktiga genbank.
Vattenbufflarna
Våra flock med vattenbufflar med korna Maud och Ellen och tjuren Malte i spetsen är de perfekta naturvårdarna när det kommer till våtmarker. Genom sin förmåga att beta långt ut på strandängar, beta vass och veketåg som övriga betesdjur ratar och dessutom gärna simma ut och beta vattenväxter för att hålla den blåa borden öppen gör dem till våra spjutspetsar i olika våtmarksprojekt.
Fjällkorna
Lillan, Fina, Fjälla och Kulla utgör idag våra lilla men växande grupp med fjällkor. Fjällkorna omfattas av svenskt bevarandeansvar och har fina naturvårdsegenskaper då de gärna betar sly och klarar magert skogsbete och naturbetesmarker med höga naturvärden. Då de också är väldigt sociala och snälla är fjällkorna de perfekta naturvårdarna i våra svenska naturreservat.
Fjällnära
Vår tjurkalv Halfvarsson är vårt senaste tillskott till vårt växande naturvårdsteam. Halvar är av rasen fjällnära. En unik svensk lantras som härstammar från endast 4 gårdar i Jämtland, Härjedalen och Lappland. Fjällnära kor har fina egenskaper som naturvårdare då de är små, klarar magra beten, blir upp till 20 år gamla och är mycket sociala. Vår tjurkalv kommer från Dalarna och byn Sågmyra. Han var där granne med vår svenska skidkung Calle Halfvardsson, där av det det fina namnet.
Bohuskullorna
Den lilla rest av allmogekor som går under benämningen bohuskulla kommer ursprungligen från Kynnefjäll i norra Bohuslän och Dalsland, där de gick och betade på de karga betena. Bohuskullan har samma egenskaper som fjällkon, dvs. lättrörlig, god fruktsamhet och lätta kalvningar. Den lämpar sig synnerligen väl som hushållsko men kan också hållas på magra beten i t.ex. naturreservat. Idag finns det cirka 120 bohuskullor i inalles 25 besättningar i framför allt Götaland samt några djur i Svealand och Norrland. Vi har 8 st kullor just nu men avsikten är att flocken ska växa och att vi på så sätt stödjer arbetet med att rädda denna unika lantras.
Highland cattle
Vår flock med Higland cattle är riktig tuffingar och imponerar på alla med sina långa horn. Denna ras är härdig och har sitt ursprung i Skottlands högländer. De är experter på att beta lite högre sly då de gärna pressar ner stammarna med sin kraftiga bringa. De kan också dricka bräckt vatten och beta i många olika naturtyper vilket gör dem till fenomenala naturvårdare.
Angus/Herford
Vår stora Angus/Herford besättning utgör stommen bland våra naturvårdare. Flera av våra individer är en blandning mellan Angus och Herford och har därmed de båda rasernas fina egenskaper. De passar utmärkt i ekologisk djurhållning som hos oss då de kan fodras med uteslutande gräs. Angus är dessutom en utmärkt slyröjare och passar på naturbetesmarker och är därmed perfekta hos oss som naturvårdare och populära bland våra kunder.
Gotlandsfåren
Vår stora besättning med gotlandsfår kompletterar korna med sitt effektiva sätt att beta och förkärlek till löv och sly. Ett antal av våra får är också experter på att beta invasiva arter så som till exempel jätteloka, parkslide och lupiner. Bättre naturvårdare är svårt att tänka sig.